Άρθρα

Αδυνάτισμα…μόνο με διατροφή ή άσκηση;

The NUtri Hub - Adinatisma mono me diatrofi i askisi

Η ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών διατροφής και άσκησης αποτελεί ίσως το κλειδί για την σωστή απώλεια βάρους. Μπορεί οι λέξεις δίαιτα και άσκηση να μην σας ακούγονται πολύ ευχάριστες αλλά στην πραγματικότητα δίαιτα σημαίνει απλώς να τρώμε υγιεινά γεύματα με χαμηλότερες θερμίδες και άσκηση σημαίνει να είμαστε δραστήριοι σωματικά.

Ωστόσο μπορεί να αναρωτιέστε ποιο από τα δυο έχει τελικά μεγαλύτερη σημασία στην επίτευξη του στόχου απώλειας βάρους.

Για τον λόγο αυτό θα αναλύσουμε τα οφέλη της άσκησης και της διατροφής και αν το ένα είναι πιο σημαντικό από το άλλο.

Για να χάσουμε βάρος πρέπει να έχουμε έλλειμμα θερμίδων, που σημαίνει ότι το σώμα μας πρέπει να ξοδεύει περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες, τρώγοντας ή πίνοντας, είτε καίγοντας περισσότερες θερμίδες από τη σωματική δραστηριότητα ή με συνδυασμό των δύο.

Τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση είναι σημαντικά για την απώλεια βάρους, ωστόσο είναι γενικά πιο εύκολο να διαχειριστούμε την πρόσληψη θερμίδων τροποποιώντας την διατροφή μας παρά να βάλουμε στόχο να κάψουμε περισσότερες θερμίδες μέσω της άσκησης.

Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που ο κανόνας 80/20 έχει γίνει δημοφιλής, καθώς δηλώνει ότι η απώλεια βάρους είναι αποτέλεσμα 80% διατροφής και 20% άσκησης.

Με ένα παράδειγμα ίσως είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε την διαφορά.

Εάν υποθέσουμε ότι θέλουμε να πετύχουμε ένα ημερήσιο έλλειμα 500 θερμίδων, θα έπρεπε να καταναλώσουμε 400 θερμίδες λιγότερες (80%) και να κάψουμε 100 θερμίδες (20%) μέσω της άσκησης.

Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό θα ήταν πιο εύκολο από το να προσπαθήσουν να κάψουν κάθε μέρα 500 θερμίδες από την άσκηση, το οποίο απαιτεί σημαντική κίνηση και χρόνο κάθε μέρα (διαφέρει ανάλογα με το βάρος και το ύψος του καθένα αλλά ένας μέσος άνθρωπος 70kg θα χρειαζότανε περίπου 1 ώρα τρέξιμο).

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλά οφέλη από την άσκηση.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης βοηθά στην διατήρηση και σύνθεση μυϊκής μάζας, η οποία μπορεί να αυξήσει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του σώματος με την πάροδο του χρόνου.

Η αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ ή το ποδήλατο ειδικά σε χαμηλή έως μέτρια ένταση για 40 λεπτά ή και περισσότερο, μπορεί να κάψει σημαντικό αριθμό θερμίδων και να συμβάλει στην προώθηση του θερμιδικού ελλείματος.

Τέλος, η τακτική σωματική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον βασικό μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας και καίγοντας επιπλέον θερμίδες, μας επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στην διατροφή μας, κάνοντας την απώλεια βάρους πιο ευχάριστη.

Συμπερασματικά, ενώ μπορεί να είναι ευκολότερο να διαχειριστούμε πόσες θερμίδες καταναλώνουμε, η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση μυών και στην καύση επιπλέον θερμίδων.

Επομένως, τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση είναι σημαντικά για την υγιή απώλεια βάρους και ο συνδυασμός των δύο θα βελτιστοποιήσει τα αποτελέσματα.