Άρθρα

Πώς να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών

Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να είναι υγιές και προστατευμένο από τα μικρόβια και τις ιογενείς λοιμώξεις, ειδικά κατά τις περιόδους που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση.

Σίγουρα δεν αποτελεί λύση να κλειδώνετε το παιδί σας στο σπίτι ελπίζοντας ότι έτσι θα είναι προστατευμένο και ότι τα μικρόβια δε θα το βρουν.

Σίγουρα η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία.

Καθημερινές συνήθειες όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ο αρκετός ύπνος και φυσικά τα εμβόλια βοηθούν στη προστασία των παιδιών, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη ενός υγιούς και ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό μας απέναντι σε ιούς και λοιμώξεις.

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι:

Το γιαούρτι και τα προβιοτικά

Το γιαούρτι είναι πηγή προβιοτικών στοιχείων, δηλαδή καλών βακτηρίων, που καταπολεμούν και σταματούν τον αποικισμό των κακών στο στομάχι και το έντερο. Ορισμένα στελέχη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης και στη μείωση της φλεγμονής, κάτι που σημαίνει λιγότερα κρυολογήματα και γρίπη. Σε περίπτωση που στο παιδί σας δεν αρέσει η γεύση του γιαουρτιού μπορείτε να το σερβίρετε με φρούτα ή με μέλι.

Βonus: Επιπλέον το γιαούρτι αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου!!

Τα φρούτα και τα λαχανικά

Είναι απαραίτητο να δίνετε καθημερινά στα παιδιά σας φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Ε, καθώς και σε β-καροτένιο (προβιταμίνη Α) και ψευδάργυρο. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων όπως, μπανάνες, μήλα, ακτινίδια, ανανά, πορτοκάλια, μανταρίνια, ρόδι, μούρα, κρεμμύδια, χρωματιστές πιπεριές, σκόρδο, σπανάκι, γλυκοπατάτες, καρότα, μπρόκολο κ.ά. Η ιδανική ποσότητα φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά είναι 2-3 φρούτα και 1 μερίδα σαλάτας ημερησίως. Η ποικιλία των χρωμάτων στα φρούτα και τα λαχανικά εξασφαλίζει την πρόσληψη του μεγαλύτερου δυνατού εύρους βιταμινών.

Τα αυγά

Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα αυγά δρουν ως μια ‘’πολυβιταμίνη της φύσης’’. Το σελήνιο, οι βιταμίνες Α, D και Β12 που περιέχονται στα αυγά, αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βonus: Επιπλέον τα αυγά είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου!!

Τα λιπαρά ψάρια – Ω3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που απαντώνται σε ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο γαύρος, η πέστροφα και η τσιπούρα, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των φαγοκυττάρων και των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα επιβλαβή βακτήρια. Επίσης, πολλές ποικιλίες οστρακοειδών περιέχουν μια σημαντική ποσότητα σεληνίου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ιών και της γρίπης. Τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Οι ξηροί καρποί

Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σίγουρα μπορεί να ωφεληθεί από την προσθήκη ξηρών καρπών στην διατροφή τους. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και ψευδάργυρο που ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σερβίρετε στα παιδιά σας μια ποικιλία ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν, κάσιους και φουντούκια καθημερινά.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης προσφέρουν ένα πλήρες «πακέτο» για την υγεία σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα δημητριακά τα οποία κατά την διαδικασία του εξευγενισμού τους χάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά τα οποία βοηθούν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα φυτοχημικά δεν θεωρούνται θρεπτικά συστατικά, παρ ́όλα αυτά αποτελούν ενώσεις που δρουν βοηθητικά στην διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού.

Ωστόσο, προσέξτε όταν επιλέγετε τρόφιμα που αναγράφουν τον όρο «ολικής άλεσης’’, καθώς δεν σημαίνει πάντα ότι είναι υγιεινά, αφού μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών.

Για να επωφεληθούν τα παιδιά από τις ευεργετικές ιδιότητες των παραπάνω τροφίμων, είναι σημαντικό να αποτελούν μέρος της καθημερινής τους διατροφής.

Στη συγγραφή του άρθρου συμμετείχε ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Κωνσταντίνος Λάμπης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Liu, R. H. (2007). Whole grain phytochemicals and health. Journal of Cereal Science, 46(3), 207-219.

Leeson, S., & Caston, L. J. (2003). Vitamin enrichment of eggs. Journal of Applied Poultry Research, 12(1), 24-26.

Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), 1211.

Meydani, S. N., & Ha, W. K. (2000). Immunologic effects of yogurt. The American journal of clinical nutrition, 71(4), 861-872.

Yaqoob, P. & Calder, P.C (2007) Fatty acids and immune function: new insights into mechanisms. British Journal of Nutrition, 98(S1), S41-S45

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.